Wilhelmina

Wilhelmina-sali toisessa kerroksessamme on saanut nimensä Svenska Fruntimmersskolanin johtajattaresta (förståndarinna), Wilhelmina Gripenbergistä, joka toimi johtajattarena 1875-93 ja jolla oli merkittävä osuus siihen että talo rakennettiin Kristiinan ja -Eerikinkadun kulmaan. Saliin mahtuu 80 henkilöä.

008

wilhelmiinaNeiti Gripenberg opetti myös ranskaa ja oli arvostettu johtajattarena, oppilaat osoittivat hänelle kunnioitusta ja luottamusta. Koulussa hän ylläpiti esimerkkillistä järjestystä ja Fruntimmersskolan i Åbo oli hänen alaisuudessaan maineensa huipulla.

1875 koulu sijaitsi kivitalossa Piispankatu 16 ja neiti Gripenberg oli erittäin aktiivinen pyrkimyksissä saada koululle tarkoituksenmukaisemmat tilat. Kun suunnitelmat omasta rakennuksesta etenivät, ehdotti hän kaukonäköisesti, mutta tuloksetta, että lämmitysjohdot ja sähkövalaistus tuotaisiin uuteen koulutaloon. Vaikka ehdotukset eivät menneet läpi, sai Wilhelmina ilon nähdä miten edustava koulu rakennettiin keskelle kaupunkia ja kun rakennukseen muutettiin 1.6.1889, sai hän kunnian jatkaa johtajattarena. Neiti Gripenbergin ansioita olivat myös koulun pihalle istutetut poppelit (viimeinen kuoli n. 2010) ja vaahterat jotka keväällä kehystivät taloa vehreydellään, kesällä antoivat varjoa ja syksyisin toivat värikästä loistoa.

Neiti Gripenberg seurasi myös kiinnostuneena ajankohtaisia pedagogisiä kysymyksiä ja pyrki lisäämään tyttöjen yleissivistystä pidemmälle kun mitä koulun tehtäviin kuului ja mm vuonna 1892 perusti hän jatkoluokan joka tähtäsi ylioppilastutkintoon. Myös varattomat oppilaat olivat lähellä Wilhelminan sydäntä ja hänen aikanaan perustettiin Elias Lönnrothin stipendirahasto ja ns Avustusrahasto, koottu arvonnasta, joista apua pystyi antamaan köyhille oppilaille. Neiti Gripenbergistä myös rouva Augusta Wahlström sai idean stipendirahastolle joka hänen testamenttinsa mukaan 1898 meni koululle ja joka sen hetkisen rahan arvon mukaan oli huomattava, 20 000 markkaa. Myös terveydenhuoltoon koulussa neiti Gripenberg panosti ja hän vaati ja sai läpi että lääkäri huolehti terveysopin opetuksesta.

Myös Wilhelmina Gripenbergin aikaan jouduttiin taistelemaan liian pienistä määrärahoista, ja koulun kassa ammoitti aina surullisesti tyhjänä. Vaikuttaa myös siltä ettei neidillä ollut synnynnäisiä taloudellisia lahjoja ja hänen kuollessan 1895, oli koulun polttopuutilillä vaan 800 markkaa ja kuolinpesä asetettiin konkurssiin.

Lähteenä ”Svenska Fruntimmersskolan och Svenska Flickskolan i Åbo 1844-1944, minnesskrift”.