Rakennuksen historia

Etusivu » Upeat juhla- ja kokoustilat Turun keskustassa » Rakennuksen historia

 

Panimoravintola Koulu

Panimoravintola Koulu portaikkoKoulun rakennus on valmistunut 1889, jolloin Svenska Fruntimmerskolan pääsi muuttamaan uuten upeaan koulutaloon Kristiinankadun ja Eerikinkadun kulmassa. Nimi muutettiin 1919, jolloin siitä tuli Svenska flickskolan i Åbo. Nimi ehti muuttua vielä pariin kertaan: 1955 siitä tuli Åbo svenska flicklyseum ja 1966 Cygnaeus skola. Viimeinen nimi toistuu myös Panimoravintola Koulun Kabinettitiloissa.

Uusrenesanssia edustavan rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehti L. Lindqvist ja rakennusylihallituksen arkkitehti F. Granholm. Talon esikuvana ovat olleet eurooppalaiset, erityisesti italialaiset renessanssipalatsit, joiden julkisivujäsentely toistuu fasadissa. Rakennuksen sisätiloissa korostettiin juhlavuutta, erityisesti juhlasalissa, auloissa ja porrashuoneissa.

Vuosien mittaan talossa on luonnollisesti tehty korjaus- ja muutostoitä, mutta niitä on tehty hellävaraisesti. Alkuperäiset piirustukset vastaavat täysin rakennuksesta edelleen löytyviä tiloja.

Helmikuun 4:ntenä 1940 taloon osui palopommi, joka sytytti kattorakenteet. Mutta se tuhosi ainoastaan juhlasalin, nykyisen Bellman-salin. Palo saatiin hyvin rajoitetuksi, eikä se päässyt leviämään muihin tiloihin, koska rakennukseen majoitettu sotilasyksikkö pääsi nopeasti sammutustöihin. Saman vuoden kesällä alkuperäinen kasettikatto rakennettiin uudelleen ja palautettiin entiseen komeuteensa, joka Bellman-salissa on ravintolan asiakkaiden ihailtavana.

Eräs koulun historian kohokohtia on marsalkka Mannerheimin vierailu 14.2.1941. Marsalkka puhui koulun väelle juhlasalissa.

Koulutalo on entisöity Turun Maakuntamuseon ja Museoviraston suunitelmien mukaisesti ja valvonnassa. Rakennuksen alkuperäistä käyttötarkoitusta ja luonnetta on välttämättömissä muutostöissä kunnioitettu mahdollisimman hyvin.